kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Babka zebra szpinakowo - marchewkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka zebra ze szpinakiem i musem z marchewki. To moja wersja tradycyjnej babki zebry w wiosennych kolorach. Polecam.

Babka zebra szpinakowo - marchewkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka zebra szpinakowo - marchewkowa

 

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
  • 2 łyżki z czubkiem mąki
  • 100 ml wody
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki z czubkiem gęstego musu marchewkowego
  • 2 łyżki z czubkiem rozmrożonego szpinaku
  • cukier puder do posypania
  • tortownica o średnicy 16 cm
  • tłuszcz do posmarowania tortownicy
  • bułka tarta do wysypania tortownicy
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Babka zebra szpinakowo - marchewkowa
Do miski wybijamy jajka i dodajemy oba cukry, ubijamy trzepaczką lub mikserem.
Gdy masa jest ubita wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej i wodę, mieszamy. 
Ciasto dzielimy na dwie połowy i do jednej dodajemy rozmrożony szpinak i 1 łyżkę z czubkiem mąki, mieszamy. Do drugie części ciasta dodajemy mus z marchewki i 1 łyżkę z czubkiem mąki, mieszamy.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Na dno blaszki wylewamy naprzemiennie po 1 łyżce ciasta zielonego i marchewkowego. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę.
Następnie blaszkę z ciastem przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 30 minut w piekarniku.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Babka zebra szpinakowo - marchewkowa
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Babka zebra szpinakowo - marchewkowa
Do ubitej masy dodajemy przesiany proszek do pieczenia i mąkę, wodę i olej.
Babka zebra szpinakowo - marchewkowa
Do jednej części ciasta dodajemy gęsty mus marchewkowy.
Babka zebra szpinakowo - marchewkowa
Rozmrożony szpinak dodajemy do jednej części ciasta.

Tagi:

babka ciasto