Sposób przygotowania:
Babka zebra szpinakowo - marchewkowa
Do miski wybijamy jajka i dodajemy oba cukry, ubijamy trzepaczką lub mikserem.
Gdy masa jest ubita wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej i wodę, mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie połowy i do jednej dodajemy rozmrożony szpinak i 1 łyżkę z czubkiem mąki, mieszamy. Do drugie części ciasta dodajemy mus z marchewki i 1 łyżkę z czubkiem mąki, mieszamy.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Na dno blaszki wylewamy naprzemiennie po 1 łyżce ciasta zielonego i marchewkowego. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę.
Następnie blaszkę z ciastem przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 30 minut w piekarniku.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Gdy masa jest ubita wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej i wodę, mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie połowy i do jednej dodajemy rozmrożony szpinak i 1 łyżkę z czubkiem mąki, mieszamy. Do drugie części ciasta dodajemy mus z marchewki i 1 łyżkę z czubkiem mąki, mieszamy.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Na dno blaszki wylewamy naprzemiennie po 1 łyżce ciasta zielonego i marchewkowego. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę.
Następnie blaszkę z ciastem przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 30 minut w piekarniku.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.