WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1597]

Babka zebra na kisielu wiśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, puszysta i wilgotna babka marmurkowa/zebra na oleju i jogurcie naturalnym, z dodatkiem kisielu wiśniowego. Polana czekoladą.

Babka zebra na kisielu wiśniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka zebra na kisielu wiśniowym

 

  • 4-5 jajek
  • 1szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 30g kisielu wiśniowego ekspresowego z cukrem
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa:
  • 50g czekolady
  • 2 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Babka zebra na kisielu wiśniowym

ETAP 1:

Jajka zmiksować z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wmiksowac do masy jajecznej. Następnie dodać do ciasta kisiel wiśniowy. Zmiksować. Dodać olej i jogurt naturalny i ponownie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.

Do formy silikonowej wykładać na przemian łyżkę ciasta jasnego i ciemnego i tak do skończenia obydwu. Formę wstawić do garnka wypełnionego wodą do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryć i gotować ok 50 minut (do suchego patyczka).

Po ugotowaniu ciasto wyjąć i przestudzić. Następnie wyłożyć na talerz. Śmietanę podgrzać i wymieszać z czekoladą. Posmarować ciasto.

Schłodzić w lodówce żeby czekolada zastygla.

Babka zebra na kisielu wiśniowym
Babka po oblaniu czekoladą i schłodzeniu w lodówce
Babka zebra na kisielu wiśniowym
Przestudzona babka wyjęta z formy na talerz.
Babka zebra na kisielu wiśniowym
Forma do babki z ciastem umieszczona w garnku
Babka zebra na kisielu wiśniowym
Ciasto podzielone na dwie części i wymieszane z kakao