Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Zebra z oranżadą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne ciasta z dodatkiem oranżady, pyszny deser do porannej kawy.

Zebra z oranżadą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zebra z oranżadą

 

  • 5 jajek
  • 15 dkg cukru kryształu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju
  • ¾ szklanki białej oranżady
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Zebra z oranżadą
Jajka ubijamy do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Cienkim strumykiem wlewamy do masy olej i oranżadę. Cały czas miksując dodajemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy mąkę, a do drugiej kakao. Mieszamy. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę nalewamy naprzemiennie po łyżce ciemnego i jasnego ciasta. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami jeszcze około 30 minut.
Zebra z oranżadą
Jajka ubijamy do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Cienkim strumykiem wlewamy do masy olej i oranżadę. Cały czas miksując dodajemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Zebra z oranżadą
Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy mąkę, a do drugiej kakao. Mieszamy.
Zebra z oranżadą
Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę nalewamy naprzemiennie po łyżce ciemnego i jasnego ciasta. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni.

Tagi:

jajko jajka