Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wegetariańskie pierogi ze smalcem ? To nie błąd - użyłam roślinnego smalczyku z ziołami ogrodowymi przy ich przygotowaniu.

Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną

 

  • 2 łyżki Smakowitej Pajdy ( smalczyk z ziołami ogrodowymi)
  • 1 szklanka mąki + mąka do podsypywania
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka ugotowanej drobnej kaszy ( wiejskiej)
  • 1/2 szklanki prażonej cebulki
  • 2 łyżki otartego tymianku
  • pieprz czarny mielony do smaku ( zacząć doprawianie od 1/2 łyżeczki)
  • sól do smaku
  • 1/2 szklanki wody
  • wrzątek do zaparzenia cebulki

 

Sposób przygotowania:

Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną
Umyć i oberwać od gałązek listki pietruszki. Usiekać. Połowę natki zalać 1/2 szklanki wody , lekko osolić i zmiksować dokładnie w malakserze. Przelać do garnuszka i zostawić do momentu kiedy będzie sie przygotowywać ciasto. Zalać wrzątkiem prażoną cebulkę i zostawić na 5 minut. Odcedzić na sitku. Przygotować farsz .Wymieszać kaszę z odcedzoną cebulką, resztą natki pietruszki, tymiankiem. Doprawić do smaku pieprzem . Na patelni rozgrzać Smakowitą Pajdę. Wrzucić farsz i smażyć aż kasza lekko się zrumieni. Doprawić odrobiną soli i pieprzu jeśli trzeba. Przełożyć farsz z patelni do miseczki i zostawić do ostygnięcia. Przygotować ciasto pierogowe. Do miski wsypać mąkę , lekko posolić i zalać podgrzaną do stanu wrzenia zmiksowaną w wodzie natką pietruszki. Wyrobić elastyczne ciasto ( ostrożnie bo początkowo jest gorące) podsypując mąką w razie potrzeby. Rozwałkować na wysypanym mąką blacie lub stolnicy. Wycinać szklanką krążki. Na każdy kłaść łyżeczkę farszu i zlepiać normalne pierożki. Układać na lnianej ściereczce , przykryć drugą by pierogi nie obeschły ( z tej porcji wyszło mi 40 pierogów ). Zagotować w garnku wodę. Osolić ją. Partiami wrzucać pierogi i gotować aż wypłyną. Ostrożnie wyławiać łyżką cedzakową . Okrasić rozpuszczonym pozostałym smalczykiem. Podawać z porcją surówki ( proponuję pomidory z mixem różnokolorowych sałat skropione mandarynkowym dresingiem).
Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną
Zmiksować z wodą listki natki pietruszki
Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną
Cebulkę podsmażyć na Smakowitej Pajdzie z ziołami ogrodowymi
Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną
Przygotować ciasto na pierogi z użyciem wrzącej wody zmiksowanej z pietruszką - rozwałkować i wycinać krążki
Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną
Pierogi lepić i potem ugotować w osolonym wrzątku