Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pierogi z ziemniakami i kaszą bulgur

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne i sycące pierogi z kaszą bulgur i ziemniakami. Farsz jest bardzo pyszny. Pracochłonne, ale warto je przygotować.

Pierogi z ziemniakami i kaszą bulgur

Składniki:

Pierogi z ziemniakami i kaszą bulgur

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • około 1 szklanka ciepłej wody

Farsz:

Dodatkowo:

  • mąka do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Pierogi z ziemniakami i kaszą bulgur
1. Farsz: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie rozgniatamy. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę, przekładamy na patelnię, dodajemy masło i oprószamy solą, następnie smażymy do miękkości i zrumienienia na małym ogniu. Kaszę gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu, studzimy. Do ziemniaków dodajemy cebulę ( dwie łyżki cebuli z tłuszczem odkładamy do polania pierogów ) i kaszę, mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, następnie wsypujemy sól, wbijamy jajko i wlewamy olej, mieszamy, następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki. Ilość wody będzie zależała od wilgotności mąki. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Tak wykonane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.

3. Formowanie pierogów: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.

4. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy. Do gotującej się wody można dodać odrobinę oleju.

5. Podanie: Pierogi podajemy polane zrumienioną cebulką z masłem. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej porcji wychodzi około 60 pierogów, ale ich ilość zależy od wielkości krążków i ilości nakładanego farszu.

Ciasto powinno odpocząć co najmniej pół godziny.