Sposób przygotowania:
Pierożki w ziołowym cieście
Nastawić wodę na pierogi - osolić ją i dodać 1 łyżkę oleju . Mięso pozbawić wszelkich chrząstek i skórek. Zmiksować w malakserze. Cebulę bardzo drobno pokroić i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Wymieszać mięso, otręby, łyżkę oleju. Doprawić do smaku maggi i pieprzem mielonym. Umyte i usiekane zioła zalać w malakserze wodą i zmiksować na papkę. Przelać do garnuszka i zagotować. Mąkę wsypać do miski i zalać wrzącą ziołową wodą , lekko osolić , dodać łyżkę oleju . Ugnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować. Wycinać kółka małą szklaneczką ( mnie wychodzi 30 sztuk). Na każde kółko nakładać farsz i zlepiać pierożek . Układać na posypanej mąką tacy . Wrzucać na wrzątek. Gotować ok minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać polane roztopionym masłem , sosem pomidorowym, lub skwarkami wytopionymi z boczku.