SUPERPRZEPIS

Pierożki w ziołowym cieście

         
ocena: 5/5 głosów: 8
Pierożki w ziołowym cieście Więcej zdjęć (5)

Lepię pierożki ze wszystkim. Podaję na dziesiątki sposobów. I ciągle mnie kusi by spróbować czegoś nowego.

Składniki:

Pierożki w ziołowym cieście

 

  • 2/3 szklanki gotowanego mięsa drobiowego ( to jest mniej więcej 1 duża pałeczka)
  • 2/3 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1/2 szklanki wody
  • maggi w płynie
  • pieprz mielony
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki usiekanych młodych listków tymianku
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki usiekanego koperku

 

Sposób przygotowania:

Pierożki w ziołowym cieście
Nastawić wodę na pierogi - osolić ją i dodać 1 łyżkę oleju . Mięso pozbawić wszelkich chrząstek i skórek. Zmiksować w malakserze. Cebulę bardzo drobno pokroić i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Wymieszać mięso, otręby, łyżkę oleju. Doprawić do smaku maggi i pieprzem mielonym. Umyte i usiekane zioła zalać w malakserze wodą i zmiksować na papkę. Przelać do garnuszka i zagotować. Mąkę wsypać do miski i zalać wrzącą ziołową wodą , lekko osolić , dodać łyżkę oleju . Ugnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować. Wycinać kółka małą szklaneczką ( mnie wychodzi 30 sztuk). Na każde kółko nakładać farsz i zlepiać pierożek . Układać na posypanej mąką tacy . Wrzucać na wrzątek. Gotować ok minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać polane roztopionym masłem , sosem pomidorowym, lub skwarkami wytopionymi z boczku.
Pierożki w ziołowym cieście
Przygotowac farsz ze zmielonego mięsa-usmażonej cebuli i otrębów
Pierożki w ziołowym cieście
Mąkę zaparzyć wrząca wodą zagotowaną ze zmiksowanymi ziołami-wyrobic ciasto
Pierożki w ziołowym cieście
Ciasto wałkować i wykrawać z niego kółka-nakładać farsz i lepić pierogi
Pierożki w ziołowym cieście
Gotować w osolonej wodzie ok minuty od wypłynięcia