Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

Pierogi ,, zabawa kolorami „

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Trochę inne pierogi. Pobawiłam się z ciastem smakowym i barwionym jednocześnie .

Pierogi ,, zabawa kolorami „

Składniki:

Pierogi ,, zabawa kolorami „

 

  • Ciasto na pierogi :

 

  • 2 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • szczypta kurkumy
  • 1 czubata łyżka mielonego szpinaku ( surowy – odsączony z soku )
  • 1 czubata łyżka utartego drobno ugotowanego buraka ( na miazgę )

 

  • Farsz I :

 

  • 4 łyżki zmielonego gotowanego mięsa z kurczaka
  • ½ usmażonej na złoto na łyżeczce oleju drobno pokrojonej cebuli
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta majeranku

 

  • Wymieszać mięso z cebulą .Doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem .

 

  • Farsz II :

 

  • 3 łyżki zmielonego gotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 łyżka utartego na tarce jarzynowej ( drobne oczka ) buraka
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

 

  • Wymieszać mięso z burakiem i żurawiną .Doprawić solą i pieprzem .

 

  • Farsz III :

 

  • 6 łyżek mielonego szpinaku ( może być mrożony )
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta utartego czosnku ( lub Mini kostki czosnkowej Knorra )
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki drobno pokrojonej twardej Fety

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ,, zabawa kolorami „
Na patelni rozgrzać masło i chwilę smażyć szpinak tak by odparował nadmiar wody . Zdjąć z patelni . Ostudzić . Dodać Fetę .Wymieszać .Doprawić solą , pieprzem i czosnkiem .Wsypać mąkę ( 1,5 szklanki ) do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . Podzielić ciasto na 3 części .Zawinąć w folię spożywczą by nie obsychało. Do 1 –szej części dodać kurkumę i wyrobić tak by ciasto stało się żółte . Do 2-giej części dodać szpinak i wyrobić – jak trzeba dosypać mąki . Do 3-ciej dodać buraczka i wyrobić – jak trzeba dosypać mąki . Posypać blat mąką i rozwałkować 1 –sze ciasto. Wykrawać szklanką krążki .Na ciasto nakładać porcję farszu -1-szego z mięsa z cebulkąi zlepiać pierożki. Posypać blat mąką i rozwałkować 2-gie ciasto .Wykroić szklanką krążki .Na ciasto nakładać porcję farszu – 2- giego z miesa z buraczkiem i żurawiną i zlepiać pierożki . Posypać blat mąką i rozwałkować 3-cie ciasto .Wykroić szklanką krążki .Na ciasto nakładać porcję farszu-3-ciego ze szpinaku z Fetą i zlepiać pierożki .Układać na wysypanej mąka tacce .Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Z tej porcji wychodzi ok.35 sztuk pierożków . Podawać okraszone .