Sposób przygotowania:
Pierogi ,, zabawa kolorami „
Na patelni rozgrzać masło i chwilę smażyć szpinak tak by odparował nadmiar wody . Zdjąć z patelni . Ostudzić . Dodać Fetę .Wymieszać .Doprawić solą , pieprzem i czosnkiem .Wsypać mąkę ( 1,5 szklanki ) do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . Podzielić ciasto na 3 części .Zawinąć w folię spożywczą by nie obsychało. Do 1 –szej części dodać kurkumę i wyrobić tak by ciasto stało się żółte . Do 2-giej części dodać szpinak i wyrobić – jak trzeba dosypać mąki . Do 3-ciej dodać buraczka i wyrobić – jak trzeba dosypać mąki . Posypać blat mąką i rozwałkować 1 –sze ciasto. Wykrawać szklanką krążki .Na ciasto nakładać porcję farszu -1-szego z mięsa z cebulkąi zlepiać pierożki. Posypać blat mąką i rozwałkować 2-gie ciasto .Wykroić szklanką krążki .Na ciasto nakładać porcję farszu – 2- giego z miesa z buraczkiem i żurawiną i zlepiać pierożki . Posypać blat mąką i rozwałkować 3-cie ciasto .Wykroić szklanką krążki .Na ciasto nakładać porcję farszu-3-ciego ze szpinaku z Fetą i zlepiać pierożki .Układać na wysypanej mąka tacce .Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Z tej porcji wychodzi ok.35 sztuk pierożków . Podawać okraszone .
msewka
Sarenka