pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pierogi ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

zielone pierogi serwowane z masełkiem

Pierogi ze szpinakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem

 

  • 200 g szpinak świeży,
  • 3 ząbki czosnek,
  • 1 szczypta sól ziołowa,
  • 4 łyżki śmietana 18 proc,
  • 1 szczypta Sól,
  • 1 szczypta cukier,
  • 1/2 łyżki oliwa extra vergin

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem
W garnku zagotowujemy wodę wraz ze szczyptą soli i cukru. Wrzucamy umyte świeże liście szpinaku i gotujemy 4 minuty. Odsączamy i kroimy w paski. Czosnek rozgniatamy i również drobno kroimy. Na patelnię wrzucamy liście szpinaku i chwilkę smażymy do odparowania wody. Następnie dodajemy czosnek, trzymamy kilka minut i zalewamy śmietaną. Całość dusimy do zredukowania się śmietany. Pod koniec przyprawiamy do smaku solą ziołową. Ciasto pierogowe zrobione wg przepisu "Ciasto pierogowe elastyczne" nadziewamy tak przyrządzonym farszem i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na gorące pierogi kładziemy wiórki masła i serwujemy.
Pierogi ze szpinakiem
Pierogi ze szpinakiem