Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zielony hummus - pasta z młodego groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepyszna pasta do pieczywa! Pełna zdrowego młodego groszku i tłuściutkiego awokado. Wzbogacone prażonym słonecznikiem. W pięknym kolorze!

Zielony hummus - pasta z młodego groszku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zielony hummus - pasta z młodego groszku

 

Sposób przygotowania:

Zielony hummus - pasta z młodego groszku
Groszek przebrać, umyć, osączyć. Wrzucić na wrzątek i gotować 3 minuty. Odcedzić, przestudzić i wrzucić do wysokiego naczynia. Dojrzałe awokado rozkroić, usunąć pestkę. Miąższ wyjąć łyżką i dodać do groszku. Wlać olej słonecznikowy i sok z cytryny, dodać mały ząbek czosnku i zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Posypać wierzch pasty, udekorować cytryną i podawać z pieczywem 
Zielony hummus - pasta z młodego groszku
młody groszek obgotować i odcedzić, wystudzić
Zielony hummus - pasta z młodego groszku
dodać wydrążone i pozbawione pestki awokado
Zielony hummus - pasta z młodego groszku
zmiksować z solą, pieprzem, cytryną, olejem i czosnkiem