halcia76

halcia76

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Zupa brukselkowa 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo pożywna zupka na zimowy obiadek

Zupa brukselkowa 5 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa brukselkowa 5

 

  • kości wieprzowe i drobiowe (ok. 0,5 kg )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 30 dag brukselek
  • sól,pieprz
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zupa brukselkowa 5
Do garnka wkładamy kości zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu dodajemy pokrojone jarzyny i obrane z wierzchnich liści brukselki. kiedy jarzyny będą już miękkie doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie dodajemy przyprawę maggi i jeszcze chwilę gotujemy. Na końcu dodajemy śmietanę i pokrojoną zieleninę , ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Zupa brukselkowa 5
Z kości i jarzyn gotujemy bazę dla zupki
Zupa brukselkowa 5
Dużo jarzyn to podstawa dobrej zupy w zimie

Tagi:

brukselka