gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Zupa buraczkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna zupa buraczkowa o pięknym kolorze. Gęsta i sycąca, bogatsza wersja barszczu. Polecam przepis.

Zupa buraczkowa

Składniki:

Zupa buraczkowa

 

  • 3 duże buraki czerwone,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • biała część pora,
  • kawałek selera,
  • 2 skrzydełka,
  • 3 litry zimnej wody,
  • 3 - 4 łyżki octu spirytusowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • śmietana.

Sposób przygotowania:

Zupa buraczkowa
Buraki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach.

Marchewkę, seler, pietruszkę i por obieramy i myjemy. Por kroimy w krążki, resztę warzyw trzemy na tarce o grubych oczkach.

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso i gotujemy ok 15 minut, następnie dodajemy warzywa, gotujemy aż będą miękkie.

Dodajemy ocet i przyprawy, chwilę gotujemy. Zabielamy śmietaną. Smacznego ;)