Sposób przygotowania:
Żurek mojego męża
Zeberka zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe sól i pieprz i gotujemy na wolnym ogniu.
Kiedy mięso jest już miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, białą kiełbaskę oraz boczek z cebulką (wcześniej pokrojony w kostkę i przesmażony z pokrojoną w piórka cebulką).
Jeśli ziemniaki są już miękkie zalewamy zakwasem na żur, doprawiamy spora ilością majeranku.
Żurek podajemy z jajkiem na twardo.
Kiedy mięso jest już miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, białą kiełbaskę oraz boczek z cebulką (wcześniej pokrojony w kostkę i przesmażony z pokrojoną w piórka cebulką).
Jeśli ziemniaki są już miękkie zalewamy zakwasem na żur, doprawiamy spora ilością majeranku.
Żurek podajemy z jajkiem na twardo.