bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Łazanki z kapustą i suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lubię łazanki ale te najbardziej, mam do nich ogromna słabość, często przyrządzam je na wigilię lub na postne piątki.

Łazanki z kapustą i suszonymi grzybami

Składniki:

Łazanki z kapustą i suszonymi grzybami

 

  • 1 kilogram kapusty kiszonej
  • garść suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 500 gram makaronu łazanki
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Łazanki z kapustą i suszonymi grzybami
Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i drobno kroimy. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy listek laurowy oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotujemy do miękkości.

Ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody, drobno koimy.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

Obraną cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone grzyby, kapustę oraz makaron.

Chwilę razem smażymy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem.