eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1357]

Kapuśniak Eli na żeberkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, pożywny kapuśniak z kiszonej kapusty ugotowany na świeżych i wędzonych wysokich, mięsnych żeberkach.

Kapuśniak Eli na żeberkach

Składniki:

Kapuśniak Eli na żeberkach

wywar

warzywa

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 8 większych ziemniaków
  • 1 duża cebula

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Kapuśniak Eli na żeberkach

przygotowanie wywaru

Kapuśniak Eli na żeberkach
Ugotowane żeberka wyjąć z wywaru i ostudzić.

Obydwa rodzaje żeberek umyć i włożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Żeberka wyjąć z wywaru i ostudzić.

przygotowanie kapusty

Kapuśniak Eli na żeberkach
Kapustę kiszoną pokroić na mniejsze kawałki.

Kapustę kiszoną posiekać.

przygotowanie jarzyn

Kapuśniak Eli na żeberkach
Obrane i umyte jarzyny zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie ziemniaków

Kapuśniak Eli na żeberkach
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w słupki jak frytki.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki jak na frytki. Przełożyć je do garnka, zalać wodą tak żeby były lekko przykryte, posolić i ugotować.

przygotowanie mięsa

Kapuśniak Eli na żeberkach
Ugotowane mięso świeżych żeberek oddzielić od kości i pokroić w kostkę.

Z ugotowanych, ostudzonych świeżych żeberek oddzielić mięso od kości i pokroić w kostkę.

przygotowanie mięsa i cebuli

Kapuśniak Eli na żeberkach
Obraną cebulę i mięso z wędzonego żeberka pokroiić w kostkę.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Obrać mięso wędzonych żeberek z kości i pokroić w kostkę.

przygotowanie zupy

Kapustę wrzucić do wywaru i chwilę pogotować. Jarzyny dodać do wywaru i gotować razem z kapustą do miękkości.

Ugotowane ziemniaki dodać razem z wodą do miękkiej kapusty. Na patelni roztopić smalec, dodać pokrojone wędzone żeberka, cebulę i razem przesmażyć.

Mięso i cebulę przełożyć łyżką cedzakową do zupy. Do pozostałego po smażeniu tłuszczu dodać mąkę, przesmażyć i dodać do zupy.

Do zupy dodać pokrojone mięso ze świeżych żeberek, doprawić do smaku pieprzem, maggi i zagotować Smacznego!

Tagi:

obiad zupa mięso