Sposób przygotowania:
Kapuśniak Eli na żeberkachprzygotowanie wywaru
Obydwa rodzaje żeberek umyć i włożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Żeberka wyjąć z wywaru i ostudzić.
przygotowanie kapusty
Kapustę kiszoną posiekać.
przygotowanie jarzyn
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki jak na frytki. Przełożyć je do garnka, zalać wodą tak żeby były lekko przykryte, posolić i ugotować.
przygotowanie mięsa
Z ugotowanych, ostudzonych świeżych żeberek oddzielić mięso od kości i pokroić w kostkę.
przygotowanie mięsa i cebuli
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Obrać mięso wędzonych żeberek z kości i pokroić w kostkę.
przygotowanie zupy
Kapustę wrzucić do wywaru i chwilę pogotować. Jarzyny dodać do wywaru i gotować razem z kapustą do miękkości.
Ugotowane ziemniaki dodać razem z wodą do miękkiej kapusty. Na patelni roztopić smalec, dodać pokrojone wędzone żeberka, cebulę i razem przesmażyć.
Mięso i cebulę przełożyć łyżką cedzakową do zupy. Do pozostałego po smażeniu tłuszczu dodać mąkę, przesmażyć i dodać do zupy.
Do zupy dodać pokrojone mięso ze świeżych żeberek, doprawić do smaku pieprzem, maggi i zagotować Smacznego!
Jagodowa