jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Zupa dyniowo paprykowa z płatkami ryżowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To smaczna i zdrowa zupa ekspresowa. Głównym składnikiem jest dynia i papryka gotowana z przyprawami i płatkami ryżowymi.

Zupa dyniowo paprykowa z płatkami ryżowymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa dyniowo paprykowa z płatkami ryżowymi

 

  • 1/2 paczki (90 g) płatków ryżowych "Kupiec"
  • około 1/2 kg miąższu dyni
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 l bulionu warzywnego (lub wody)
  • mały słoiczek przecieru paprykowego
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • listki pietruszki do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowo paprykowa z płatkami ryżowymi
Obierz cebulę i paprykę. Pokrój je drobno. Pokrój drobno miąższ dyni. Na rozgrzanym maśle zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj paprykę i miąższ dyni. Podduś chwilę po czym zalej bulionem. Dodaj suszony tymianek, pieprz ziołowy i przecier paprykowy. Gotuj wszystko 10 minut po czym dodaj płatki ryżowe. Gotuj je w zupie dwie minuty. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Podawaj zupę posypaną listeczkami pietruszki. 
Zupa dyniowo paprykowa z płatkami ryżowymi
Gotuj zupę 10 minut po czym dodaj płatki ryżowe. Gotuj je w zupie dwie minuty.

Tagi:

papryka dynia