AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Zupa dyniowo - pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa dyniowo - pomidorowa - wyśmienita na obiadek, jest bardzo smaczna i w smaku bardziej pomidorowa, niż dyniowa :)

Zupa dyniowo - pomidorowa

Składniki:

Zupa dyniowo - pomidorowa

 

  • duży kawałek dyni ok. 1 kg
  • ok.5-6 średnich cebul
  • 3-4 duże ziemniaki
  • mały brokuł
  • 7-8 średnich pomidorów
  • przecier pomidorowy 200 g
  • puszka groszku
  • 5-8 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki smalcu
  • natka pietruszki
  • cukier, sól, pieprz
  • papryka słodka
  • maggi w płynie.

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowo - pomidorowa
Cebulę obrać i pokroić na półplasterki, wrzucić do dużego garnka z tłuszczem ( można użyć oleju zamiast smalcu, ale mi lepiej smakuje na smalcu ), przesmażyć lekko z 15-20 minut, podlewając trochę wodą, żeby się nie przypaliła. Następnie zalać gorącą wodą i wrzucić dynię ( oczyszczoną wcześniej i obraną ) pokrojoną w kosteczkę. Gotować około 15-20 minut, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i lekko osolić, a po 15 min. różyczki brokuła i pomidory- obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki. Po 10-15 minutach dodać rozgniecione ząbki czosnku i przecier pomidorowy, zagotować i wrzucić groszek, doprawić przyprawami do smaku. Już na talerzach posypać posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z pieczywem lub grzankami. Można nie dodawać brokuła i przecieru, bo w oryginalnym przepisie ich nie było, ale wtedy zupa jest w smaku bardziej dyniowa, niż pomidorowa :) SMACZNEGO ;)

Tagi:

dynia pomidory