Sposób przygotowania:
Zupa dyniowo - pomidorowa
Cebulę obrać i pokroić na półplasterki, wrzucić do dużego garnka z tłuszczem ( można użyć oleju zamiast smalcu, ale mi lepiej smakuje na smalcu ), przesmażyć lekko z 15-20 minut, podlewając trochę wodą, żeby się nie przypaliła. Następnie zalać gorącą wodą i wrzucić dynię ( oczyszczoną wcześniej i obraną ) pokrojoną w kosteczkę. Gotować około 15-20 minut, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i lekko osolić, a po 15 min. różyczki brokuła i pomidory- obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki. Po 10-15 minutach dodać rozgniecione ząbki czosnku i przecier pomidorowy, zagotować i wrzucić groszek, doprawić przyprawami do smaku. Już na talerzach posypać posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z pieczywem lub grzankami. Można nie dodawać brokuła i przecieru, bo w oryginalnym przepisie ich nie było, ale wtedy zupa jest w smaku bardziej dyniowa, niż pomidorowa :) SMACZNEGO ;)