aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Zupa krem z buraka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Coś dla miłośników czerwonego barszczu i samych buraków. Zupa krem z buraka to smaczna propozycja na nieco odmienione tradycyjne danie

Zupa krem z buraka

Składniki:

Zupa krem z buraka

 

  • 4 średniej wielkości buraki
  • 1-2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyża oleju
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • cukier
  • odrobina octu
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Zupa krem z buraka

ETAP 1:

Cebulę drobno posiekaj i wraz z czosnkiem podsmaż na oleju. Obrane oraz opłukane buraki i ziemniaki pokrój w kostkę i wraz z obraną i pokrojoną marchewką wrzuć do bulionu, Gotuj przez ok. 15 min. Następnie dodaj podsmażoną cebulę wraz z czosnkiem i gotuj aż warzywa będą miękkie. Pod koniec zblenduj całość na gładki krem i dopraw do smaku solą (jeśli trzeba), pieprzem, cukrem i odrobiną octu (ok. 1-2 łyżeczek). Przed podaniem talerz możesz udekorować kleksem ze śmietany i posypać świeżą natką pietruszki.


Tagi:

buraki