Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Zupa krem z buraków z chipsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pyszna kremowa zupa mojego autorstwa. Chipsy z szynki szwarcwaldzkiej wzbogacają smak, a dzięki grzankom jest bardziej sycąca.

Zupa krem z buraków z chipsem

Składniki:

Zupa krem z buraków z chipsem

 

  • 500 g buraczków startych (ze słoika)
  • pół cebuli
  • mała marchewka
  • duży ziemniak
  • 2 małe ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • kwasek cytrynowy (bardzo mała szczypta)
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • po 1 plasterku szynki szwarcwaldzkiej na osobę
  • grzanki czosnkowe

Sposób przygotowania:

Zupa krem z buraków z chipsem
Posiekane cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniak oraz buraczki. Zalać gorącą wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę soli. Gotować pod przykryciem do miękkości. Usunąć ziele i liść laurowy. Lekko przestudzić i zmiksować w blenderze na gładką masę, ponownie podgrzać i doprawić do smaku. Na suchej patelni położyć plastry szynki i postawić na małym gazie. Gdy zrobią się z jednej strony chrupiące, przewrócić na drugą stronę i również przysmażyć. Zupę przelać do talerzy, podawać z chipsem i grzankami. 

Tagi:

szynka buraki