Sposób przygotowania:
Puszysta zupa krem z buraków :
Obrać ziemniaki i buraczki . Pokroić ziemniaki w kostkę , a buraczki utrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w pół plasterki .Zalać rosołem i gotować 30 minut .Zmiksować w malakserze razem ze śmietanką . Doprawić solą , pieprzem i sokiem z cytryny . Przed podaniem podgrzać ale już nie gotować . Można podać do popicia , albo w miseczce z grzankami z bułki zrumienionymi na oleju i odsączonymi z tłuszczu . Wersja jeszcze prostsza : rosół , ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia , szklanka ugotowanych i utartych buraczków , cebulka i śmietanka .Wrzucić pokrojone ziemniaki i buraki do rosołu i zagotować . Zmiksować w malakserze i doprawić . Zupa będzie gotowa w 5 minut .Jak już mamy zupę krem z grzankami to drugie danie może być mniejsze lub delikatniejsze - no i co ważne nic nam się nie zmarnuje .