czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Zupa meksykańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniale smakuje ze startym żółtym serem i bagietką

Zupa meksykańska

Składniki:

Zupa meksykańska

  • ok. 50 dag mięsa mielonego
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka białej fasoli
  • 2-3 kolory papryki
  • 2 cebule
  • kilka ogórków konserwowych
  • łycha przecieru pomidorowego
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania:

Zupa meksykańska

Cebulę pokroić i podsmażyc oleju, dorzucić mielone mięsko i podsmażyć na dużym ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Wpakować to do garnuszka razem z kukurydzą, pokrojoną w kostkę papryką i ogórkami. Dołożyć oba rodzaje fasoli z puszki albo wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolkę. Ta, którą sami ugotujemy nie będzie się tak rozpadać, ale puszkowa jest niezastąpiona dla wszystkich leniuchów. Składniki należy zalać wrzątkiem z kostką rosołową i gotować około kwadransu aż papryka nieco zmięknie. Teraz wystarczy doprawić zupkę przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i ostrą papryką. Zupa powinna wyjść gęsta, ale jeśli komuś się ręka omsknie i wleje ciut za dużo wody, to może sobie zagęścić odrobiną mąki ;) Wspaniale smakuje ze startym żółtym serem i bagietką.