Sposób przygotowania:
Smaczna zupa fasolowa
Fasolę Jaś moczyć z 12 godzin w wodzie. Po moczeniu wodę wylać, a fasolę wsypać do szybkowara. Dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, kostkę rosołową. Wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut, fasolę gotuję wieczorem i rano gotuję zupę.
Do garnka wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę, wlać wodę, fasolę z wywarem z szybkowara i gotować do miękkości ziemniaków.
Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, kiełbaskę obraną z flaka, za mocno nie zrumienić, wsypać paprykę ostrą i słodką, wymieszać.
Okrasę dodać do zupy, gotować z 5 minut, dodać soli, pieprz mielony, majeranek.
Do garnka wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę, wlać wodę, fasolę z wywarem z szybkowara i gotować do miękkości ziemniaków.
Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, kiełbaskę obraną z flaka, za mocno nie zrumienić, wsypać paprykę ostrą i słodką, wymieszać.
Okrasę dodać do zupy, gotować z 5 minut, dodać soli, pieprz mielony, majeranek.