ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Fasolowa rozgrzewająca bez mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna, rozgrzewająca, sycąca fasolowa z marchewką, papryką. Jest bez mięsa, idealnie smakuje do pieczywa.

Fasolowa rozgrzewająca bez mięsa Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Fasolowa rozgrzewająca bez mięsa

 

  • woda 3 litry+ziele angielskie 5 sztuk+liście laurowe 3 sztuki+kostka rosołowa 2 sztuki,

 

Sposób przygotowania:

Fasolowa rozgrzewająca bez mięsa
Fasolę moczyć całą noc w wodzie. Rano odlać wodę, wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut.

Do garnka wlać olej rzepakowy, wsypać pokrojoną w kostkę cebule, posypać cukrem i podsmażać na złocisto. Pod koniec wsypać ząbki czosnku posiekane i podsmażać jeszcze z 1 minutę.

Paprykę oczyścić z gniazdka, pokroić w kostkę i wsypać do cebuli, podsmażać z 3 minuty.

Marchewkę obraną zetrzeć na tarczy do warzyw w rozdrabniaczu (lub ręcznie na tarce grubsze oczka), wsypać do garnka, wymieszać, podsmażać z 5 minut na średnim ogniu.

Wsypać paprykę węgierską, słodką, pieprz mielony, pieprz ziołowy, sól, wymieszać.

Wlać z szybkowara fasolę z wywarem do warzyw, wymieszać.

Gotować z 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem, na koniec dodać cukier, ocet, wymieszać i zdjąć z ognia.
Fasolowa rozgrzewająca bez mięsa
Cebula posypana cukrem jest smaczniejsza.
Fasolowa rozgrzewająca bez mięsa
Parykę podsmażamy z 3 minut, co jakiś czas mieszać.
Fasolowa rozgrzewająca bez mięsa
Marchewkę startą w rozdrabniaczu na tarczy do warzyw.
Fasolowa rozgrzewająca bez mięsa
Pieprz zioółowy jest doskonały do potrwa bez mięsa.
Fasolowa rozgrzewająca bez mięsa
Fasolowa rozgrzewająca bez mięsa
Fasolowa rozgrzewająca bez mięsa
Fasolowa rozgrzewająca bez mięsa
Fasolowa rozgrzewająca bez mięsa
Fasolowa rozgrzewająca bez mięsa