Sposób przygotowania:
Fasolowa rozgrzewająca bez mięsa
Fasolę moczyć całą noc w wodzie. Rano odlać wodę, wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut.
Do garnka wlać olej rzepakowy, wsypać pokrojoną w kostkę cebule, posypać cukrem i podsmażać na złocisto. Pod koniec wsypać ząbki czosnku posiekane i podsmażać jeszcze z 1 minutę.
Paprykę oczyścić z gniazdka, pokroić w kostkę i wsypać do cebuli, podsmażać z 3 minuty.
Marchewkę obraną zetrzeć na tarczy do warzyw w rozdrabniaczu (lub ręcznie na tarce grubsze oczka), wsypać do garnka, wymieszać, podsmażać z 5 minut na średnim ogniu.
Wsypać paprykę węgierską, słodką, pieprz mielony, pieprz ziołowy, sól, wymieszać.
Wlać z szybkowara fasolę z wywarem do warzyw, wymieszać.
Gotować z 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem, na koniec dodać cukier, ocet, wymieszać i zdjąć z ognia.
Do garnka wlać olej rzepakowy, wsypać pokrojoną w kostkę cebule, posypać cukrem i podsmażać na złocisto. Pod koniec wsypać ząbki czosnku posiekane i podsmażać jeszcze z 1 minutę.
Paprykę oczyścić z gniazdka, pokroić w kostkę i wsypać do cebuli, podsmażać z 3 minuty.
Marchewkę obraną zetrzeć na tarczy do warzyw w rozdrabniaczu (lub ręcznie na tarce grubsze oczka), wsypać do garnka, wymieszać, podsmażać z 5 minut na średnim ogniu.
Wsypać paprykę węgierską, słodką, pieprz mielony, pieprz ziołowy, sól, wymieszać.
Wlać z szybkowara fasolę z wywarem do warzyw, wymieszać.
Gotować z 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem, na koniec dodać cukier, ocet, wymieszać i zdjąć z ognia.