Sposób przygotowania:
Zupa z kolorowej fasoli z kiełbasą
Fasolę białą i czerwoną zalać zimną wodą i moczyć całą noc (rzed gotowaniem wodę z moczenia wylać). Wsypać fasole do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, wlać 1,5 litra wody, po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 40 minut.
Rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę zalać wodą 2 litry, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i gotować z 20 minut.
Do wywaru wlać ugotowaną fasolę, dodać kiełbaski śląskie, paprykę ostrą, czosnek granulowany i gotować z 10 minut. Na koniec wsypać majeranek, przed podaniem kiełbaski pokroić na porcje.
Rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę zalać wodą 2 litry, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i gotować z 20 minut.
Do wywaru wlać ugotowaną fasolę, dodać kiełbaski śląskie, paprykę ostrą, czosnek granulowany i gotować z 10 minut. Na koniec wsypać majeranek, przed podaniem kiełbaski pokroić na porcje.