Sposób przygotowania:
Zupa fasolowa z ziemniakami i makaronem
1. Dzień przed gotowaniem namaczamy fasolę w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć na całą noc, następnie po namoczeniu wodę odlewamy, a fasolę dokładnie płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju aż będzie szklista, ale mocno nie rumienimy. Dodajemy do prawie miękkiej fasoli. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w większą, a boczek w małą, przesmażamy na oleju i również przekładamy do garnka. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kosteczkę, wrzucamy z makaronem do garnka. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie gotujemy do miękkości wszystkich składników.
3. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i kostkę bulionową, przyprawiamy do smaku pieprzem i majerankiem, ewentualnie solimy.
4. Zupę podajemy gorącą z pieczywem. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Ilość wody zależy jak gęstą chcemy mieć zupą.
Kiełbasa, boczek i kostka bulionowa są słone, więc ja swojej zupy nie dosalałam
2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju aż będzie szklista, ale mocno nie rumienimy. Dodajemy do prawie miękkiej fasoli. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w większą, a boczek w małą, przesmażamy na oleju i również przekładamy do garnka. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kosteczkę, wrzucamy z makaronem do garnka. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie gotujemy do miękkości wszystkich składników.
3. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i kostkę bulionową, przyprawiamy do smaku pieprzem i majerankiem, ewentualnie solimy.
4. Zupę podajemy gorącą z pieczywem. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Ilość wody zależy jak gęstą chcemy mieć zupą.
Kiełbasa, boczek i kostka bulionowa są słone, więc ja swojej zupy nie dosalałam
ciasteczka
Babeczka35
Bardzo polecam ugotować, teraz taką porą roku taka zupa jest idealna :)