Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa fasolowa z ziemniakami i makaronem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, gęsta, pożywna i bardzo rozgrzewająca. Najlepiej ugotować jesienną i zimową porą. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Zupa fasolowa z ziemniakami i makaronem

Składniki:

Zupa fasolowa z ziemniakami i makaronem

Składniki:

  • 20 dag suchej fasoli Piękny Jaś
  • 40 dag boczku wędzonego
  • 40 dag dobrej jakości kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 4 ziemniaki
  • garść makaronu drobnego muszelki
  • olej do smażenia
  • kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • majeranek suszony według uznania
  • sól do smaku ( ewentualnie )
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • kostka bulionowa warzywna

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z ziemniakami i makaronem
1. Dzień przed gotowaniem namaczamy fasolę w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć na całą noc, następnie po namoczeniu wodę odlewamy, a fasolę dokładnie płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy.

2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju aż będzie szklista, ale mocno nie rumienimy. Dodajemy do prawie miękkiej fasoli. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w większą, a boczek w małą, przesmażamy na oleju i również przekładamy do garnka. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kosteczkę, wrzucamy z makaronem do garnka. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie gotujemy do miękkości wszystkich składników.

3. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i kostkę bulionową, przyprawiamy do smaku pieprzem i majerankiem, ewentualnie solimy.

4. Zupę podajemy gorącą z pieczywem. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Ilość wody zależy jak gęstą chcemy mieć zupą.

Kiełbasa, boczek i kostka bulionowa są słone, więc ja swojej zupy nie dosalałam