anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zupa ryżowa na rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo delikatna w smaku, błyskawiczna do przygotowania zupa nie tylko dla osób na diecie lekkostrawnej.

Zupa ryżowa na rosole

Składniki:

Zupa ryżowa na rosole

 

  • marchewka – 1 szt.
  • pietruszka – 1 szt.
  • seler - 1/4 szt.
  • rosół z kury – 1 litr
  • woda – 1/2 litra
  • sól – do smaku
  • pieprz świeżo mielony – do smaku
  • natka pietruszki – do podania
  • ryż – 100 g

Sposób przygotowania:

Zupa ryżowa na rosole
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać pół litra wody i doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować, aż warzywa lekko zmiękną.

Wlać rosół z kury i ponownie doprowadzić do wrzenia. Ryż bardzo starannie opłukać, wsypać do wrzącej zupy i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa i ryż będą miękkie.

Jeśli to konieczne ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.