Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zupa ryżowa wg Babcigramolki :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Delikatna, lekkostrawna . Lubiana przez dzieci .

Zupa ryżowa wg Babcigramolki :

Składniki:

Zupa ryżowa wg Babcigramolki :

 

  • 1 kg porcji rosołowej z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ¼ pory
  • cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • maggi w płynie
  • 1 ½ litra wody
  • 10 dag ryżu
  • 2 łyżki usiekanego koperku lub natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zupa ryżowa wg Babcigramolki :
Porcję rosołową , obrane warzywa , przyprawy zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut. Wyjąć porcję rosołową i warzywa . Przecedzić . Wsypać ryż i gotować 30 minut . Doprawić maggi . Podawać posypaną koperkiem lub pokrojoną natką pietruszki .

Obrać mięso od kości i zamrozić do wykorzystania na zupę lub krokiety . Warzywa użyć do sałatki . Zamiast gotować wywar można zupę zrobić na pozostałym z poprzedniego dnia rosole .
Moja uwaga. Proponuję gotować zupę ryżową na bieżąco bo jeśli postoi to ryż napuchnie i zupa może się zrobić za gęsta .

Tagi:

ryż indyk