anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zupa z pieczonej papryki i dyni

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Niezwykle aromatyczna, lekko pikantna i bardzo rozgrzewająca zupa z pieczonej dyni i papryki. Pieczone warzywa sprawiają, że zupa ma wspaniały smak i kolor.

Zupa z pieczonej papryki i dyni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z pieczonej papryki i dyni

 

  • dynia Hokkaido - 1 kg
  • papryka czerwona – 5 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • masło – 1 łyżka
  • oliwa – 4 łyżki
  • bulion warzywny – 750 ml
  • sól morska – do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
  • pieprz kajeński – do smaku
  • świeży tymianek – kilka gałązek

Sposób przygotowania:

Zupa z pieczonej papryki i dyni
Dynię umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki, usunąć nasiona i włóknisty środek, nie obierać ze skóry. Papryki umyć, osuszyć, pokroić i usunąć nasiona.

Dynię i paprykę ułożyć na blaszce, spryskać delikatnie oliwą i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec, aż dynia będzie miękka, a skórka papryki lekko się przypiecze /u mnie trwało to ponad godzinę/. Miąższ dyni oddzielić od skóry i pokroić na mniejsze kawałki.

Gorące papryki przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć na 5-10 minut. Następnie obrać ją ze skórki. Masło i 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć przez chwilę. Następnie dodać sporą gałązkę świeżego tymianku i dalej smażyć, aż cebula będzie miękka od czasu do czasu mieszając.

Usunąć tymianek i zawartość patelni przełożyć do pojemnika blendera, dodać pieczoną paprykę i dynię. Wlać bulion i dokładnie zmiksować.

Doprawić do smaku i jeszcze raz krótko zmiksować. Zupę przelać do garnka i podgrzać. Podawać z posiekanymi listkami świeżego tymiankiem.
Zupa z pieczonej papryki i dyni
Miąższ dyni oddzielić od skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
Zupa z pieczonej papryki i dyni
Papryki umyć, osuszyć, pokroić i usunąć nasiona.
Zupa z pieczonej papryki i dyni
Dodać sporą gałązkę świeżego tymianku i dalej smażyć.

Tagi:

dynia papryka