Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Krem z dyni z wędzoną papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny krem z dyni z wędzoną papryką

Krem z dyni z wędzoną papryką

Składniki:

Krem z dyni z wędzoną papryką

 

  • 1 kg obranego ze skórki miąższu dyni hokkaido

 

  • 25 dag cebuli

 

  • 3 średnie ząbki polskiego czosnku

 

  • 1,5 litra wody

 

 

  • 1 łyżeczka łagodnej wędzonej papryki

 

 

 

  • pieprz młotkowany z kolendrą

 

 

 

  • Do dekoracji:

 

 

Sposób przygotowania:

Krem z dyni z wędzoną papryką
Miąższ z dyni kromy w kostkę o boku około 3 cm. Układamy na blaszcze o nieprzywieralnej powierzchni i skrapiamy odrobiną oleju rzepakowego. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rumiano na 2 łyżkach oleju. Przekładamy do garnka wraz z dynią.Zalewamy ciepłą wodą, gotujemy przez 5 minut od momentu wrzenia. Dokładnie miksujemy. Dodajemy wędzoną paprykę. Gorącą zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą.Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zupę krem z pieczonej dyni przybieramy pestkami dyni i śmietaną.