bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Ostry krem z dyni i pieczonej papryki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przerabiania dyni ciąg dalszy wiec powstała prosta, szybka i smaczna zupa.

Ostry krem z dyni i pieczonej papryki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ostry krem z dyni i pieczonej papryki

 

  • 500 g dyni
  • 1 duża papryka czerwona
  • cebula dymka
  • mała papryczka chilli
  • oliwa
  • 400ml bulionu warzywnego
  • szczypta kuminu
  • sól, pieprz
  • łyżeczka sambal oelek
  • śmietana wg smaku

Sposób przygotowania:

Ostry krem z dyni i pieczonej papryki
Paprykę opiec w piekarniku, tak by skórka zrobiła się czarna w temp. 200st. Opieczoną włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zawiązać i zostawić do ostygnięcia. Następnie nożem obrać ze skórki i oczyścić z nasion.Dynię pokroić w kostkę. Kawałek pociąć na dłuższe, cienkie paski i opiec na grillu. Na patelni rozgrzać oliwę włożyć kostki dyni i obsmażyć do miękkości, pod koniec dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli i zieloną część dymki. Zalać bulionem, dodać pieczoną paprykę i wszystko razem zmiksować. Doprawić do smaku kuminem, solą, pieprzem,a dla ostrości smaku sambal oelek. Można doprawić śmietaną. Podawać z grillowanymi kawałkami dyni.
Ostry krem z dyni i pieczonej papryki
Pyszna zupa ze smażonej dyni i pieczonej papryki

Tagi:

dynia papryka