Sposób przygotowania:
Ostry krem z dyni i pieczonej papryki
Paprykę opiec w piekarniku, tak by skórka zrobiła się czarna w temp. 200st. Opieczoną włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zawiązać i zostawić do ostygnięcia. Następnie nożem obrać ze skórki i oczyścić z nasion.Dynię pokroić w kostkę. Kawałek pociąć na dłuższe, cienkie paski i opiec na grillu. Na patelni rozgrzać oliwę włożyć kostki dyni i obsmażyć do miękkości, pod koniec dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli i zieloną część dymki. Zalać bulionem, dodać pieczoną paprykę i wszystko razem zmiksować. Doprawić do smaku kuminem, solą, pieprzem,a dla ostrości smaku sambal oelek. Można doprawić śmietaną. Podawać z grillowanymi kawałkami dyni.
Cukiereczek13
kołczu
dża