Magda2601

Magda2601

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Zupka brukselkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do skorzystania z moich przepisów , gdyż są szybkie tanie i smaczne i przynoszą niezwykłe rezultaty ;)

Zupka brukselkowa

Składniki:

Zupka brukselkowa

 

  • 40-50 dag brukselki
  • l-2 cebule
  • ] suszoną pikantna papryczka
  • 3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • I litr rosołu z kostki (warz1łvny
  • lub grzybowy)
  • przyprawa curry
  • 1 bżka przyprąw typu vegeta
  • 1 łyżka mąki
  • 1/z szklanki śmietanki krem wki
  • sok z 1/z cytryny
  • l/2 łyżeczki cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupka brukselkowa
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Papryczkę drobno pokruszyć i dodać do cebuli' Włozyć bruksekę i zalać
gorącym rosołem z kostki, dodać szczyptę curry i gotować 20 minut od chwili wrzenia. Wyjąć kilka gł wek brukselki, ostudzi
i przekroić na poł wki. Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować Mąkę przesiać i wymieszać ze śmietaną a następnie dodać
do zupy, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i ewentualnie curry,dokładnie wymieszać i podgrzewa na małym ogniu, stale mieszając, dop ki zupa nie zgęstnieje, uwłżając, aby nie zawrzała Przed podaniem dodać poł wki brukselki i dęlikatnię wymieszać. Podawa z groszkiem ptysiowym lub rumianyni grzankami z bagietki.