Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Zupa z czerwoną soczewicą i batatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ta delikatna zupa z soczewicy i słodkich ziemniaków smakuje fantastycznie - jest sycąca, łatwa w przygotowaniu i szybko gotowa.

Zupa z czerwoną soczewicą i batatem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa z czerwoną soczewicą i batatem

 

  • tłuszcz do smażenia (1 łyżka masła)
  • 1 duży słodki ziemniak (batat)
  • czarny pieprz (mielony / do posypania)
  • oliwa z oliwek (do polania zupy)
  • natka pietruszki (do dekoracji)
  • papierowa miseczka

 

  • Zupa:
  • 2 ziemniaki (pokroić w kostkę)
  • 2 marchewki (pokroić w talarki)
  • 1/2 cebuli (pokroić w kostkę)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ciepła woda (w miarę potrzeb)
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (czarny / mielony)
  • 1 łyżeczka kurkumy (mielona)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki (grubo posiekać)

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwoną soczewicą i batatem
🔘 Zupa: na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, ziemniaki i marchewkę, później dodać koncentrat pomidowowy, wlać wodę i gotować. Następnie ciągle mieszając dodać soczewicę, sól, pieprz, kurkumę, natkę pietruszki i wlać oliwę z oliwek. Teraz dolać odrobinę wody (w razie potrzeby), wymieszać, przykryć pokrywką i gotować przez około 15 minut do miękkości warzyw. Później całość zmiksować przy pomocy blendera na kremową zupę.

🔘 W międzyczasie batat obrać, pokroić w kostkę i umieścić w papierowej misce w koszu frytkownicy beztłuszczowej. Następnie piec przez 10 minut w 200°C, po tym czasie koszyk z batatami dobrze wstrząsnąć i piecz przez kolejne 10 - 15 minut w 180°C. Upieczone bataty dodać do zupy, zupę posypać pieprzem, natką pietruszka i polać oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Zupa z czerwoną soczewicą i batatem
Upieczone bataty dodać do zupy, zupę posypać pieprzem, natką pietruszka i polać oliwą z oliwek.
Zupa z czerwoną soczewicą i batatem
Bataty umieścić w papierowej misce w koszu frytkownicy beztłuszczowej i piec do ich miękkości.
Zupa z czerwoną soczewicą i batatem
Później wlać wodę, dodać pozostałe składniki i gotować do miękkości warzyw.
Zupa z czerwoną soczewicą i batatem
Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, ziemniaki i marchewkę.
Zupa z czerwoną soczewicą i batatem
Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki.