Sposób przygotowania:
Zupa z czerwoną soczewicą i batatem
🔘 Zupa: na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, ziemniaki i marchewkę, później dodać koncentrat pomidowowy, wlać wodę i gotować. Następnie ciągle mieszając dodać soczewicę, sól, pieprz, kurkumę, natkę pietruszki i wlać oliwę z oliwek. Teraz dolać odrobinę wody (w razie potrzeby), wymieszać, przykryć pokrywką i gotować przez około 15 minut do miękkości warzyw. Później całość zmiksować przy pomocy blendera na kremową zupę.
🔘 W międzyczasie batat obrać, pokroić w kostkę i umieścić w papierowej misce w koszu frytkownicy beztłuszczowej. Następnie piec przez 10 minut w 200°C, po tym czasie koszyk z batatami dobrze wstrząsnąć i piecz przez kolejne 10 - 15 minut w 180°C. Upieczone bataty dodać do zupy, zupę posypać pieprzem, natką pietruszka i polać oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
🔘 W międzyczasie batat obrać, pokroić w kostkę i umieścić w papierowej misce w koszu frytkownicy beztłuszczowej. Następnie piec przez 10 minut w 200°C, po tym czasie koszyk z batatami dobrze wstrząsnąć i piecz przez kolejne 10 - 15 minut w 180°C. Upieczone bataty dodać do zupy, zupę posypać pieprzem, natką pietruszka i polać oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.