Sposób przygotowania:
3 bit z galaretką cytrynowąPrzygotowanie biszkoptu:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając utrwalić je wsypując powoli cukier,następnie dodać po 1 żółtku.
Do ubitej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatne wymieszać.
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i piec ok. 18 min.
Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i studzimy.
Lekko skrapiamy ponczem.
Przekładanie ciasta:
Krem waniliowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Wykładamy na biszkopt. Układamy warstwę herbatników, smarujemy karmelem, układamy warstwę krakersów.
Przezroczystą galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Ubijamy Śnieżkę według przepisu na opakowaniu.
Pod koniec ubijania wlewamy stopniowo tężejącą galaretkę. Wykładamy na warstwę krakersów.
3 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Tężejącą galaretkę wylewamy na warstwę śnieżki.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.