Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 511]

3 bit z galaretką cytrynową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne lekkie i efektywne ciasto, które wprawi nas w pogodny nastrój. Polecam przygotować go na nadchodzące święta.

3 bit z galaretką cytrynową

Składniki:

3 bit z galaretką cytrynową

na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 kopiate łyżki cukru
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 1 op. gotowego kremu waniliowego
  • zimne mleko (ilość podana na opakowaniu kremu)
  • 1 puszka karmelu
  • 1 paczka słonych krakersów
  • 1 paczka herbatników
  • 1 op. śnieżki
  • 3/4 szkl. zimnego mleka
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 3 galaretki cytrynowe
  • parę łyżek ponczu z osłodzonej herbaty z sokiem z cytryny

Sposób przygotowania:

3 bit z galaretką cytrynową

Przygotowanie biszkoptu:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając utrwalić je wsypując powoli cukier,następnie dodać po 1 żółtku.

Do ubitej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatne wymieszać.

Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i piec ok. 18 min.

Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i studzimy.

Lekko skrapiamy ponczem.

Przekładanie ciasta:

3 bit z galaretką cytrynową
Na warstwę herbatników wykładamy karmel

Krem waniliowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Wykładamy na biszkopt. Układamy warstwę herbatników, smarujemy karmelem, układamy warstwę krakersów.

Przezroczystą galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Ubijamy Śnieżkę według przepisu na opakowaniu.

Pod koniec ubijania wlewamy stopniowo tężejącą galaretkę. Wykładamy na warstwę krakersów.

3 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Tężejącą galaretkę wylewamy na warstwę śnieżki.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.


Tagi:

deser ciasto