zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2401]

3 Bit po mojemu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne ciasto bez pieczenia czyli 3 Bit w mojej wersji. Niestety trzeba na nie trochę czekać.

3 Bit po mojemu

Składniki:

3 Bit po mojemu

 

  • masa :
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła

 

 

  • czekoladowe wiórki lub starta czekolada do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

3 Bit po mojemu
Blachę do ciasta o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia a potem jej dno wyłożyć warstwą herbatników.

Masę krówkową po otwarciu przełożyć do rondelka i lekko podgrzać na małym ogniu aby zrobiła się lekko płynna. Wylać ją na wszystkie ciastka, rozprowadzić po nich masę krówkową i zakryć drugą warstwą herbatników.

W drugim garnku zagotować 2/3 mleka z cukrem ( do smaku ). W osobnym naczyniu rozmieszać żółtka i obie mąki w reszcie mleka.

Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę żółtek z mąkami i energicznie mieszając ugotować budyń uważając aby nie było grudek.

Zakryć budyń w garnku folią spożywczą, wystudzić a potem masło utrzeć i nadal ucierając dodawać porcjami budyń i mieszać na gładką masę.

Wyłożyć ją na herbatniki, rozsmarować i zakryć trzecią i ostatnią już warstwą ciastek. Zimną śmietanę ubić dodając w trakcie ubijania cukier ze śmietan fixe) a potem rozprowadzić śmietanę na ciastkach i na sam koniec posypać czekoladą.

Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki.