Sposób przygotowania:
3 Bit po mojemu
Blachę do ciasta o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia a potem jej dno wyłożyć warstwą herbatników.
Masę krówkową po otwarciu przełożyć do rondelka i lekko podgrzać na małym ogniu aby zrobiła się lekko płynna. Wylać ją na wszystkie ciastka, rozprowadzić po nich masę krówkową i zakryć drugą warstwą herbatników.
W drugim garnku zagotować 2/3 mleka z cukrem ( do smaku ). W osobnym naczyniu rozmieszać żółtka i obie mąki w reszcie mleka.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę żółtek z mąkami i energicznie mieszając ugotować budyń uważając aby nie było grudek.
Zakryć budyń w garnku folią spożywczą, wystudzić a potem masło utrzeć i nadal ucierając dodawać porcjami budyń i mieszać na gładką masę.
Wyłożyć ją na herbatniki, rozsmarować i zakryć trzecią i ostatnią już warstwą ciastek. Zimną śmietanę ubić dodając w trakcie ubijania cukier ze śmietan fixe) a potem rozprowadzić śmietanę na ciastkach i na sam koniec posypać czekoladą.
Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki.
Masę krówkową po otwarciu przełożyć do rondelka i lekko podgrzać na małym ogniu aby zrobiła się lekko płynna. Wylać ją na wszystkie ciastka, rozprowadzić po nich masę krówkową i zakryć drugą warstwą herbatników.
W drugim garnku zagotować 2/3 mleka z cukrem ( do smaku ). W osobnym naczyniu rozmieszać żółtka i obie mąki w reszcie mleka.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę żółtek z mąkami i energicznie mieszając ugotować budyń uważając aby nie było grudek.
Zakryć budyń w garnku folią spożywczą, wystudzić a potem masło utrzeć i nadal ucierając dodawać porcjami budyń i mieszać na gładką masę.
Wyłożyć ją na herbatniki, rozsmarować i zakryć trzecią i ostatnią już warstwą ciastek. Zimną śmietanę ubić dodając w trakcie ubijania cukier ze śmietan fixe) a potem rozprowadzić śmietanę na ciastkach i na sam koniec posypać czekoladą.
Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki.
Jagodowa
zewa
Ja robiłam je pierwszy raz i niestety nie ostatni. Niestety bo smaczne i kaloryczne a co za tym idzie pójdzie mocno w boczki :)