bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Ciasto orzechowe z masą z kawy rozpuszczalnej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne ciasto na co dzień i od święta. Połączenie orzechów i masy kawowej daje pyszny efekt końcowy.

Ciasto orzechowe z masą z kawy rozpuszczalnej

Składniki:

Ciasto orzechowe z masą z kawy rozpuszczalnej

Ciasto orzechowe:

Biszkopt:

Masa kawowa:

  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 20 dkg masła

Dodatkowo:

  • kilka łyżek pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe z masą z kawy rozpuszczalnej
Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i powoli ubijamy, stopniowo dodajemy porcjami cukier, następnie żółtka, orzechy mielone, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy, wykładamy do dwóch foremek o wielkości 25x35 cm wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka, na koniec obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Masa kawowa: odlewamy pół szklanki mleka mieszamy w nim kawę rozpuszczalna, mąkę pszenną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, jak zakipi wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Masło ucieramy i łączymy z zimnym budyniem.

Przekładamy : odkładamy 3 łyżki masy, pozostałą dzielimy na dwie części, ciasto orzechowe smarujemy jedną częścią masy, przekładamy biszkoptem, smarujemy drugą częścią masy, przekładamy drugim ciastem orzechowym, na wierz rozsmarowujemy odłożona masę i posypujemy pestkami słonecznika.