Sposób przygotowania:
Rabarbarowy 3 Bit1. Krem budyniowy:
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z budyniami i ugotować jak tradycyjny budyń a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu.
2. Mus z rabarbaru:
Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Rabarbar umyć, pokroić w plasterki, przełożyć do garnka, dodać cukier i zalać resztą wody. Następnie zagotować i gotować około 3-4 minuty. Po tym czasie wsypać galaretkę, dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić do lekkiego stężenia.
3. Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić z śmietan-fixami na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
4. Składanie ciasta:
Blaszkę o wymiarach 24cmx24cm wyłożyć warstwą herbatników. Następnie wyłożyć krem budyniowy, ułożyć drugą warstwę herbatników, wylać mus rabarbarowy i wyłożyć trzecią herbatników. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę śmietanową i dokładnie wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą na tarce o małych oczkach.
SylaUla
EwelinaP
cherry