EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

SUPERPRZEPIS

Rabarbarowy 3 Bit

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klasyczny 3 bit z kremem budyniowym i śmietanowym wzbogacony o warstwę musu z rabarbaru orzeźwiającą i lekko kwaskową. To idealne ciasto na pogawędki przy filiżance kawki.

Rabarbarowy 3 Bit Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rabarbarowy 3 Bit

 

  • 360g herbatników
  • 70g mlecznej czekolady

 

  • Krem budyniowy:
  • 200g masła extra
  • 500ml mleka
  • 2 budynie wanilinowe
  • 8g cukru wanilinowego
  • 5 łyżek cukru

 

 

  • Masa śmietanowa:
  • 500ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix

Sposób przygotowania:

Rabarbarowy 3 Bit

1. Krem budyniowy:

Rabarbarowy 3 Bit
mleko zagotować i wlać resztę mleka z rozmieszanymi budyniami a następnie zagotować i pozostawić do wystudzenia

Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z budyniami i ugotować jak tradycyjny budyń a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu.

2. Mus z rabarbaru:

Rabarbarowy 3 Bit
rabarbar pokroić w plasterki

Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Rabarbar umyć, pokroić w plasterki, przełożyć do garnka, dodać cukier i zalać resztą wody. Następnie zagotować i gotować około 3-4 minuty. Po tym czasie wsypać galaretkę, dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić do lekkiego stężenia.

3. Masa śmietanowa:

Rabarbarowy 3 Bit
śmietanę ubić z cukrami i śmietan fix na sztywno

Śmietanę ubić z śmietan-fixami na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.

4. Składanie ciasta:

Rabarbarowy 3 Bit
herbatniki ułożyć i wyłożyć masę

Blaszkę o wymiarach 24cmx24cm wyłożyć warstwą herbatników. Następnie wyłożyć krem budyniowy, ułożyć drugą warstwę herbatników, wylać mus rabarbarowy i wyłożyć trzecią herbatników. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę śmietanową i dokładnie wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą na tarce o małych oczkach.