Sposób przygotowania:
Jesienny 3-bit z dyniowym akcentemETAP 1
BISZKOPT: W misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao, orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy przygotowane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy.
Po przestudzeniu delikatnie ścinamy wierzch biszkoptu, tak by uzyskać ciasto potrzebne do dekoracji. Ścięte ciasto kruszymy lub ścieramy na tarce.
ETAP 2
KREM: Połowę mleka podgrzewamy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę, żółtka oraz puree. Otrzymaną mieszaninę wlewamy na gotujące mleko.
ETAP 3
Gotujemy budyń, a następnie studzimy go.
Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy dyniowy budyń. Na koniec dodajemy odrobine alkoholu na zapach.
Gotową masę wykładamy na przestudzony biszkopt. Biszkopt wcześniej pączujemy (u mnie kawowy pącz).
ETAP 4
Na wyłożoną masę dyniową wykładamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy warstwę kajmaku. Na kajmak ponownie wykładamy warstwę herbatników.
ETAP 5
Śmietanka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy dynie oraz cukier. Gdy składniki się połączą wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu śmietankę wylewamy na herbatniki.
ETAP 6
Całość posypujemy startym biszkoptem i odstawiamy do zastygnięcia.
misia5
Mniam1
jaga85
Oj pyszne:) POZDRAWIAM!