jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jesienny 3-bit z dyniowym akcentem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Ciasto 3-bit należy do moich ulubionych. Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wykonała go w innych wariacjach. Jego jesienna odsłona musiała zawierać w sobie dynię.

Jesienny 3-bit z dyniowym akcentem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jesienny 3-bit z dyniowym akcentem

BISZKOPT CIEMNY:

KREM DYNIOWY

  • 0,5 szklanki gęstego puree z dyni,
  • 1,5 kostki masła (300 gram),
  • 2 cukry waniliowe,
  • 0,5 litra mleka,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 żółtka,
  • ok 2 łyżki cukru kryształu (wg uznania),
  • spirytus do smaku

DODATKOWO:

  • Herbatniki szkolone (ok 44 sztuki),
  • kajmak (około 300 gram)

DYNIOWA ŚMIETANKA:

  • 0,5 litra śmietanki 30 %,
  • 0,5-3/4 szklanki gęstego puree z dyni (im damy więcej tym intensywniejszy kolor uzyskamy),
  • 1-2 łyżki cukru pudru (wg uznania),
  • 4 kopiate łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Jesienny 3-bit z dyniowym akcentem

ETAP 1

Jesienny 3-bit z dyniowym akcentem
Sypkie składniki łączymy ze sobą

BISZKOPT: W misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao, orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy przygotowane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy.

Po przestudzeniu delikatnie ścinamy wierzch biszkoptu, tak by uzyskać ciasto potrzebne do dekoracji. Ścięte ciasto kruszymy lub ścieramy na tarce.

ETAP 2

Jesienny 3-bit z dyniowym akcentem
W drugiej części mleka rozpuszczamy dynię i pozostałe składniki budyniu

KREM: Połowę mleka podgrzewamy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę, żółtka oraz puree. Otrzymaną mieszaninę wlewamy na gotujące mleko.

ETAP 3

Jesienny 3-bit z dyniowym akcentem
Gotowy budyń pozostawiamy do ostygnięcia

Gotujemy budyń, a następnie studzimy go.
Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy dyniowy budyń. Na koniec dodajemy odrobine alkoholu na zapach.

Gotową masę wykładamy na przestudzony biszkopt. Biszkopt wcześniej pączujemy (u mnie kawowy pącz).

ETAP 4

Jesienny 3-bit z dyniowym akcentem
Naprzemiennie wzkadamy herbatniki i kajmak

Na wyłożoną masę dyniową wykładamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy warstwę kajmaku. Na kajmak ponownie wykładamy warstwę herbatników.

ETAP 5

Jesienny 3-bit z dyniowym akcentem
Do ubitej śmietanki dodajemy dynie oraz cukier

Śmietanka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy dynie oraz cukier. Gdy składniki się połączą wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu śmietankę wylewamy na herbatniki.

ETAP 6

Jesienny 3-bit z dyniowym akcentem
Wierzch posypujemy biszkoptem

Całość posypujemy startym biszkoptem i odstawiamy do zastygnięcia.


Tagi:

dynia