Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Ciasto kruche z jabłkami, morelami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasto, frużelina jabłkowo - morelowa oraz delikatna bezowa pianka - oto składowe pysznego ciasta w sam raz do popołudniowej kawy.

Ciasto kruche z jabłkami, morelami i bezą

Składniki:

Ciasto kruche z jabłkami, morelami i bezą

Na kruche ciasto:

Na frużelinę:

Na piankę bezową:

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z jabłkami, morelami i bezą

ETAP 1:

Kruche z jabłkami, morelami i bezą
Przygotowujemy frużelinę jabłkowo - morelową

Owoce myjemy. Morele parzymy i zdejmujemy skórki, kroimy na połówki, wyrzucamy pestki. Jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Owoce umieszczamy w garnuszku, zalewamy ciepłą wodą, dodajemy miód. Gotujemy, aż owoce puszczą sok. Dodajemy cynamon i dusimy przez ok. 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, dodajemy do owoców i gotujemy, mieszając, do zgęstnienia.

ETAP 2:

Kruche z jabłkami, morelami i bezą
Zagniatamy kruche ciasto z mąki, masła, cukru pudru i żółtka

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Wbijamy żółtko. Dodajemy posiekane masło. Zagniatamy ciasto, owijamy je folią, chodzimy w lodówce przez pół godziny.

ETAP 3:

Kruche z jabłkami, morelami i bezą
Ciasto umieszczamy w blasze, nakłuwamy, pieczemy

Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki. Ciasto nakłuwamy i pieczemy przez ok 15 minut w 180 st. C.

ETAP 4:

Kruche z jabłkami, morelami i bezą
Ubijamy bezę. Wykładamy ją na wierzch ciasta

Przygotowujemy piankę bezową. Białka ubijamy na sztywno. Porcjami dodajemy cukier, miksując. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy.

ETAP 5:

Na podpieczonym kruchym cieście rozsmarowujemy frużelinę. Na frużelinę wykładamy piankę bezową. Ciasto wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 35 minut w 180 st. C.