Sposób przygotowania:
A- la pierożki z parówkami
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i stopniowo dolewamy gorącą wodę.
Na początku mieszamy drewnianą łyżką do połączenia, następnie wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy rękoma tak długo aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie.
Ciasto owijamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut, poprawia to elastyczność ciasta.
Po tym czasie odcinam połowę ciasta.
Ciasto wałkujemy na większy kawałek, przykładamy parówkę, odcinamy kawałek ciasta wielkości większej jak parówka.
Parówkę owijamy ciastem, boki dokładnie zlepiamy tak jak pierogi dookoła parówki.
Tak przygotowane parówki wkładamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy od 5 -8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnie wody.
W między czasie boczek pokroić i podsmażyć.
Parówki po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową ,każdą pokroić na 1 cm. kawałki.
Ułożyć porcjami na talerze ,polać podsmażonym boczkiem.
Ozdobić natką pietruszki.
Na początku mieszamy drewnianą łyżką do połączenia, następnie wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy rękoma tak długo aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie.
Ciasto owijamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut, poprawia to elastyczność ciasta.
Po tym czasie odcinam połowę ciasta.
Ciasto wałkujemy na większy kawałek, przykładamy parówkę, odcinamy kawałek ciasta wielkości większej jak parówka.
Parówkę owijamy ciastem, boki dokładnie zlepiamy tak jak pierogi dookoła parówki.
Tak przygotowane parówki wkładamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy od 5 -8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnie wody.
W między czasie boczek pokroić i podsmażyć.
Parówki po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową ,każdą pokroić na 1 cm. kawałki.
Ułożyć porcjami na talerze ,polać podsmażonym boczkiem.
Ozdobić natką pietruszki.
gusia1000