Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Wytrawne naleśniki z kurczakiem i warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Naleśniki na słono, z piersią z kurczaka, cukinią, cebulą i żółtą papryką, zapieczone z żółtym serem. Do swoich naleśników użyłam mąki orkiszowej, ale oczywiście można usmażyć je ze zwykłej mąki pszennej.

Wytrawne naleśniki z kurczakiem i warzywami

Składniki:

Wytrawne naleśniki z kurczakiem i warzywami

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju

Na farsz:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 cukinii
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • przyprawa do kurczaka
  • 4 łyżki passaty pomidorowej

 

  • 4 plasterki sera żółtego

Sposób przygotowania:

Wytrawne naleśniki z kurczakiem i warzywami

ETAP 1:

Wytrawne naleśniki z kurczakiem i warzywami
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju

Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Wymienione wyżej składniki na ciasto miksujemy. Ciasto odstawiamy na czas przygotowania farszu.

Cebulę kroimy w kostkę. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

ETAP 2:

Wytrawne naleśniki z kurczakiem i warzywami
Na patelni, wraz z cebulą, podsmażamy paprykę i cukinię

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy cebula się lekko zeszkli, dodajemy cukinię i paprykę, smażymy do miękkości.

Warzywa przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem.

ETAP 3:

Wytrawne naleśniki z kurczakiem i warzywami
Do warzyw dodajemy mięso pokrojone w kostkę

Mięso wrzucamy na patelnię do warzyw, smażymy.

Do farszu dodajemy passatę pomidorową, mieszamy, doprawiamy do smaku.

ETAP 4:

Wytrawne naleśniki z kurczakiem i warzywami
Naleśniki smażymy na rumiano z obu stron, np. na specjalnej patelni do naleśników

Smażymy naleśniki: na rozgrzaną patelnię lekko posmarowaną olejem wylewamy porcjami ciasto, smażymy z obu stron na rumiano.

ETAP 5:

Na każdym naleśniku układamy porcję farszu, naleśniki zwijamy i przekładamy do formy do pieczenia. Na każdym naleśniku układamy plaster sera żółtego.

Zapiekamy 10 minut w 180 st. C.