Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Kapusta z grochem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kapusta z grochem i ziemniakami to danie, które gości na naszym wigilijnym stole. Mąż wręcz przepada za taką kapustą, można dodać jeszcze suszone grzybki do takiej kapusty.

Kapusta z grochem

Składniki:

Kapusta z grochem

Na kapustę z grochem

Sposób przygotowania:

Kapusta z grochem
Groch przepłukać, zalać zimną wodą, odstawić na całą noc.

Następnego dnia obrane i opłukane ziemniaki, zalać wodą, osolić, zagotować, dodać namoczony groch, razem gotować do miękkości.

Kapustę kwaszoną, jeżeli jest, bardzo kwaśna płuczemy w wodzie, następnie kroimy drobno, zalewamy kapustę wodą, dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju rzepakowym.

Groch i ziemniaki, połączyć z kapustą, dobrze utłuc dodając przesmażoną cebulkę, dokładnie wymieszać.

Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Najlepsza kapusta jest na drugi dzień odsmażana.