Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1162]

Danie jednogarnkowe - pęczotto z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To danie ma naprawdę sporo zalet - jest proste do przygotowania, jednogarnkowe, wymaga niewielkiego nakładu pracy, świetnie smakuje, a do tego bazuje na zdrowej kaszy.

Danie jednogarnkowe - pęczotto z grzybami

Składniki:

Danie jednogarnkowe - pęczotto z grzybami

 

  • 200 g kaszy pęczak
  • 300 g świeżych grzybów leśnych
  • 2 cebule
  • 1 l bulionu warzywnego
  • pęczek szczypiorku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • kawałek parmezanu

Sposób przygotowania:

Danie jednogarnkowe - pęczotto z grzybami

ETAP 1:

Danie jednogarnkowe - pęczotto z grzybami
Grzyby myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki

Grzyby dokładnie przebieramy i oczyszczamy, myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki.
Cebule kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Danie jednogarnkowe - pęczotto z grzybami
Cebule pokrojone w kostkę smażymy na oleju

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy grzyby i smażymy, aż zmiękną. Dodajemy sól, pieprz, tymianek.

ETAP 3:

Danie jednogarnkowe - pęczotto z grzybami
Dodajemy kaszę pęczak i smażymy przez ok. 3 minuty

Dodajemy kaszę pęczak, smażymy razem przez 3 minuty.

ETAP 4:

Danie jednogarnkowe - pęczotto z grzybami
Następnie dodajemy bulion - po 1 łyżce wazowej

Następnie dodajemy bulion - po jednej łyżce wazowej, przed dodaniem kolejnej porcji czekamy, aż kasza wchłonie poprzednią porcję. Cały proces powinien trwać ok. 20 minut.

Szczypiorek myjemy, osuszamy, siekamy.

Parmezan ścieramy na tarce.
Pęczotto doprawiamy do smaku, łączymy ze szczypiorkiem. Danie wykładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem.