Sposób przygotowania:
Danie jednogarnkowe - pęczotto z grzybamiETAP 1:
Grzyby dokładnie przebieramy i oczyszczamy, myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki.
Cebule kroimy w kostkę.
ETAP 2:
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy grzyby i smażymy, aż zmiękną. Dodajemy sól, pieprz, tymianek.
ETAP 3:
Dodajemy kaszę pęczak, smażymy razem przez 3 minuty.
ETAP 4:
Następnie dodajemy bulion - po jednej łyżce wazowej, przed dodaniem kolejnej porcji czekamy, aż kasza wchłonie poprzednią porcję. Cały proces powinien trwać ok. 20 minut.
Szczypiorek myjemy, osuszamy, siekamy.
Parmezan ścieramy na tarce.
Pęczotto doprawiamy do smaku, łączymy ze szczypiorkiem. Danie wykładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem.