bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Świąteczny prezent kulinarny

Adwentowe ciasteczka z białek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nadszedł Adwent a z nim czas na pierwsze adwentowe ciasteczka. Przepis z "Sól i Pieprz".

Adwentowe ciasteczka z białek

Składniki:

Adwentowe ciasteczka z białek

 

  • 3 białka
  • 300 g cukru
  • 150 g mielonych migdałów
  • 150g mielonych orzechów laskowych
  • łyżeczka przyprawy do pierników
  • sok z 1/2 cytryny
  • 150 g cukru pudru
  • posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Adwentowe ciasteczka z białek
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając aż masa będzie sztywna i szklista. Do masy dodać zmielone migdały i orzechy, przyprawe do pierników. Zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na całą noc. Masę wyjąć, podzielić na części. Każdą część rozwałkować na grubość 5mm i wycinać foremką ciasteczka.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasteczka i odstawić na 2h. Piekarnik rozgrzać do 175st, piec ciasteczka ok 10-12 minut do lekkiego zrumienienia. Wystudzić. Zrobić lukier. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny ucierając na lukier. Każde ciasteczko posmarować lukrem i posypać posypką.