Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Agrest w słoiku na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

smaczny sposób na slodki agrest zimą

Agrest w słoiku na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Agrest w słoiku na zimę

 

Sposób przygotowania:

Agrest w słoiku na zimę
Zebrany agrest dokładnie myjemy i osuszamy (myjemy przed obrywaniem ogonków, aby później nie uciekły soki). Agrest pozbawiamy szypułek i przekładamy do słoików. Agrest luźno wkładamy, tak aby później zmieścił się cukier. Do każdego ze słoiczków wsypujemy po 4 łyżki cukru a następnie wlewamy wrzącą wodę, tak aby pozostało nieco wolnego miejsca, ale przykryła owoce. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut - idealnie sie przechowują i dobrze smakują.
Agrest w słoiku na zimę
Zebrany agrest dokładnie myjemy i osuszamy
Agrest w słoiku na zimę
Agrest pozbawiamy szypułek i przekładamy do słoików.
Agrest w słoiku na zimę
Agrest luźno wkładamy, tak aby później zmieścił się cukier.
Agrest w słoiku na zimę
Do każdego ze słoiczków wsypujemy po 4 łyżki cukru