lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 154]

Ajvar- bałkańska pasta warzywna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chorwackie smaki - ajvar - pasta warzywna z papryki i bakłażana wyśmienita jako dodatek do mięs .

Ajvar- bałkańska pasta warzywna Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ajvar- bałkańska pasta warzywna

 

  • 2,5 kg czerwonej papryki
  • 1,5 kg bakłażana
  • 100 ml. pulpy pomidorowej lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 papryczki chili
  • pół główki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pół łyżki soli, cukru

Sposób przygotowania:

Ajvar- bałkańska pasta warzywna
Bakłażany i papryki umyć. Papryki słodkie i chili przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Nagrzać piekarnik do 200 C na funkcji grill i wstawić na blasze papryki (na środkową półkę) na 30 minut. Po z grillowaniu włożyć je do dużego garnka i przykryć folią, poczekać aż ostygną i będzie można swobodnie obrać skórkę. Bakłażany wstawiamy cale do piekarnika nagrzanego do 180 C na 45 minut. Po tym czasie przekroić je na pół i łyżką wyjąć miąższ ze skóry. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Papryczkę chili posiekać drobno nożem, natomiast obrane papryki i bakłażana przepuścić przez maszynkę do mięsa o małych oczkach (4mm). Wszystkie warzywa rozdrobnione przełożyć do garnka dodać pulpę pomidorową, oliwę i sól i dusić na małym ogniu 1,5 godziny, mieszając. Konsystencja powinna być gęsta. Gdy osiągnie pożądaną gęstość dodać ocet balsamiczny, oraz cukier do smaku jeśli jest potrzeba, gdy papryki nie miały w sobie dość słodyczy. Wymieszać dobrze, zdjąć z gazu i przekładać do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i pozostawić odwrócone do góry dnem aż ostygną.
Ajvar- bałkańska pasta warzywna
Etap 1wstawić na blasze papryki (na środkową półkę) na 30 minut.
Ajvar- bałkańska pasta warzywna
Etap 2
Ajvar- bałkańska pasta warzywna
Wszystkie warzywa rozdrobnione przełożyć do garnka, dodać oliwę i sól i dusić na małym ogniu