MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Ajvar

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjna bałkańska pasta z bakłażana doskonała do pieczywa i mięs z grilla.

Ajvar Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ajvar

 

Sposób przygotowania:

Ajvar
Paprykę i bakłażana myjemy, kroimy na kawałki, skrapiamy oliwą i wstawiamy do gorącego piekarnika na około pół godziny. Po tym czasie paprykę wkładamy do szczelnego woreczka foliowego na 15 minut, aby skórka lepiej schodziła. Paprykę i bakłażana obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka. Dodajemy ząbek czosnku, pół papryczki chili, sól, pieprz, łyżkę koncentratu pomidorowego i łyżkę oliwy. Całość blendujemy i zagotowujemy, aby ewentualnie odparować nadmiar wody. Pastę można trzymać w lodówce przez około 2 tygodni lub zapasteryzować w słoikach na zimę.
Ajvar
Bakłażana i paprykę skrapiamy oliwą i pieczemy
Ajvar
Upieczoną paprykę wkładamy na 15 minut do torebki foliowej
Ajvar
Do warzyw dodajemy czosnek, chili i koncentrat
Ajvar
Całość blendujemy na niezbyt gładką pastę

Tagi:

bakłażan