xgllleamx

xgllleamx

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

ajvar ( warzywna pasta )

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Składniki 12 dorodnych papryk czerwonych 4 bakłażany 4 pomidory 1 papryczka chili 5 ząbków czosnku 1 łyżka tymianku 2 łyżki miodu 4 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku

ajvar ( warzywna pasta )

Składniki:

ajvar ( warzywna pasta )

 

  • 2 kg czerwonej papryki
  • 1 kg bakłażana
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 papryczki chili
  • pół główki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1.5 łyżki octu balsamicznego
  • pół łyżki soli oraz cukru

Sposób przygotowania:

ajvar ( warzywna pasta )
bakłażany oraz papryki umyć, papryki słodkie i chili przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. piekarnik nagrzać do 200 C na funkcji grill i wstawić na blasze papryki na 30 minut. po z grillowaniu włożyć je do dużego garnka i przykryć folią, poczekać aż ostygną i będzie można swobodnie obrać skórkę. bakłażany wstawiamy cale do piekarnika nagrzanego do 180 C / 45 minut. po czasie przekroić je na pół i łyżką wyjąć miąższ ze skóry. obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. papryczkę chili posiekać drobno a obrane papryki i bakłażana przepuścić przez maszynkę do mięsa o małych oczkach, wszystkie warzywa rozdrobnione przełożyć do garnka dodać koncentrat oliwę i sól i dusić na małym ogniu 1,5 godziny, konsystencja powinna być gęsta. dodać ocet balsamiczny, oraz cukier do smaku, wymieszać dobrze, zdjąć z gazu i przekładać do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i pozostawić odwrócone do góry dnem aż ostygną.