Sposób przygotowania:
ajvar ( warzywna pasta )
bakłażany oraz papryki umyć, papryki słodkie i chili przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. piekarnik nagrzać do 200 C na funkcji grill i wstawić na blasze papryki na 30 minut. po z grillowaniu włożyć je do dużego garnka i przykryć folią, poczekać aż ostygną i będzie można swobodnie obrać skórkę. bakłażany wstawiamy cale do piekarnika nagrzanego do 180 C / 45 minut. po czasie przekroić je na pół i łyżką wyjąć miąższ ze skóry. obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. papryczkę chili posiekać drobno a obrane papryki i bakłażana przepuścić przez maszynkę do mięsa o małych oczkach, wszystkie warzywa rozdrobnione przełożyć do garnka dodać koncentrat oliwę i sól i dusić na małym ogniu 1,5 godziny, konsystencja powinna być gęsta. dodać ocet balsamiczny, oraz cukier do smaku, wymieszać dobrze, zdjąć z gazu i przekładać do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i pozostawić odwrócone do góry dnem aż ostygną.