Sposób przygotowania:
Punjeni artichoke czyli faszerowane karczochy
Na początku rozprawiamy się z karczochami. Należy je opłukać, potem odciąć łodygi. Gdy odetniemy łodygi wtedy łatwo nam będzie również oderwać grube liście, które znajdują się tuz przy łodydze. Gdy pozbędziemy się grubych liści wtedy musimy powycinać jeszcze zgrubienia które pozostały po tych grubych liściach i łodydze. Teraz czas na górną cześć karczochów. Musimy odciąć czubki liści, żeby moc napełnić karczochy farszem. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, posiekana natkę pietruszki oraz bułkę tarta. Składniki mieszamy ze sobą i mamy gotowy farsz. Karczochy ugniatamy delikatnie w dłoniach, by nie były tak zwarte, można również delikatnie rozchylić liście, i nakładamy przygotowany farsz. Napełnione farszem karczochy układamy w dużym, niskim garnku, dookoła karczochów układamy bób oraz groszek, wsypujemy pozostały farsz, Calosc polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, wlewamy wino i wodę. Garnek przykrywamy pokrywka i stawiamy na ogniu by się zagotowało. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem, do czasu, aż warzywa będą miękkie. Jadalne części karczocha, bób, groszek i pyszny, aromatyczny sos który się wytworzy podczas gotowania - to wszystko jest przepyszne, Idealnie smakuje jako samodzielny posiłek lub z dodatkiem pieczonych ziemniaków i na przykład ryby. Często spotyka się taką potrawę gotowaną razem z młodymi ziemniaczkami. Smacznego :)