Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Aksamitny sernik czekoladowy (na zimno)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty i łatwy deser pełen czekoladowy. Jeden z najłatwiejszych serników, jakie zrobiłam. Aksamitny i bardzo puszysty. Doskonały na letnie przyjęcie.

Aksamitny sernik czekoladowy (na zimno)

Składniki:

Aksamitny sernik czekoladowy (na zimno)

na sernik

  • 1 kg ser trzykrotnie mielony
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g pralinek czekoladowych
  • 300 g biszkoptów typu lady fingers
  • 250 g kremu czekoladowego
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g kulek czekoladowych
  • 100 g herbatników
  • 50 g żelatyny
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

Aksamitny sernik czekoladowy (na zimno)
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie studzimy.

Ser trzykrotnie mielony, cukier puder i jogurt miksujemy. Następnie do masy dodajemy krem czekoladowy i wystudzoną czekoladę. Miksujemy do połączenia się składników. Do masy dodajemy kulki czekoladowe. Mieszamy.

W zimnej wodzie mieszamy i rozpuszczamy żelatynę. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy.

Dodajemy wolnym strumieniem do masy serowej. Miksujemy. Tortownicę wykładamy herbatnikami, a boki biszkoptami. W środek formy lejemy masę serową.

Na wierzchu układamy dekoracyjnie pralinki czekoladowe. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.