Sposób przygotowania:
Sernik potrójnie czekoladowy na zimno
1. Czekoladę połamać na kawałki, wsypać do żaroodpornej miseczki i stopić na parze, czyli postawić miskę nad garnkiem ze szklanką gotującej się na małym ogniu wody i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przestudzić, mieszając od czasu do czasu. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru, po czym dodać ją do sera wraz z przestudzoną czekoladą. Dodać resztę cukru pudru. Zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby odrobine dosłodzić masę. Wylać na dno tortownicy o śr. 26cm. Równomiernie rozsmarować i schłodzić.
2. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i przestudzić. Mleczną czekoladę stopić tak samo jak gorzką i równieź ją przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru. Żelatynę zahartować 2 łyżkami ubitej śmietanki, po czym stale ubijając powoli wlewać zahartowaną żelatynę do pozostałej śmietany. Masę wraz ze stopioną czekoladą i resztą cukru pudru dodać do sera, dokładnie zmiksować. Wylać do formy na schłodzoną pierwszą masę serową. Ponownie wstawić do lodówki.
3. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i przestudzić. Czekoladę stopić w taki sam sposób, pamietając jednak, że biała czekolada nie lubi wysokiej temperatury i lepiej zdjąć ją z kąpieli wodnej wcześniej niż pozostałe czekolady i mieszać tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Następnie ją przestudzić. Śmietankę ubić z dodatkiem łyżki cukru pudru na sztywno. Wlać żelatynę zahartowaną jak w powyższej masie i dodać do ubitej śmietany. Dodać wraz z czekoladą oraz cukrem pudrem do sera i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Wylać na wierzch ciasta. Schłodzić.
4. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z olejem oraz ze śmietanką stoić na parze w kąpieli wodnej tak jak powyżej. Przestudzić. Lekko tężejącą masą polać sernik. Wstawić do lodówki, by polewa zastygła.
2. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i przestudzić. Mleczną czekoladę stopić tak samo jak gorzką i równieź ją przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru. Żelatynę zahartować 2 łyżkami ubitej śmietanki, po czym stale ubijając powoli wlewać zahartowaną żelatynę do pozostałej śmietany. Masę wraz ze stopioną czekoladą i resztą cukru pudru dodać do sera, dokładnie zmiksować. Wylać do formy na schłodzoną pierwszą masę serową. Ponownie wstawić do lodówki.
3. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i przestudzić. Czekoladę stopić w taki sam sposób, pamietając jednak, że biała czekolada nie lubi wysokiej temperatury i lepiej zdjąć ją z kąpieli wodnej wcześniej niż pozostałe czekolady i mieszać tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Następnie ją przestudzić. Śmietankę ubić z dodatkiem łyżki cukru pudru na sztywno. Wlać żelatynę zahartowaną jak w powyższej masie i dodać do ubitej śmietany. Dodać wraz z czekoladą oraz cukrem pudrem do sera i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Wylać na wierzch ciasta. Schłodzić.
4. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z olejem oraz ze śmietanką stoić na parze w kąpieli wodnej tak jak powyżej. Przestudzić. Lekko tężejącą masą polać sernik. Wstawić do lodówki, by polewa zastygła.
misia5