Sposób przygotowania:
Sernik Mars na zimnoEtap 1:
Spód:
Herbatniki blendujemy lub mielimy na drobny pył. Dodajemy cukier puder oraz roztopione masło. Dokładnie mieszamy.
Wykładamy nimi tortownicę o średnicy 24 cm, dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Etap 2:
Masa serowa:
W garnku podgrzewamy mleko, rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy aby przestygła. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy ubitą na sztywno śmietanę oraz serek mascarpone.
Na końcu wlewamy mleko z żelatyną. Miksujemy tylko do połączenia składników. Batoniki kroimy w drobne kawałki, łączymy z masą mieszając łyżką. Przekładamy na schłodzony spód, wygładzamy wierzch.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3).
Etap 3:
Polewa czekoladowa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dolewamy śmietankę i energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Wylewamy na ciasto, wygładzamy.
Układamy pokrojone batoniki.
Etap 4:
Polewa karmelowa:
W garnku podgrzewamy cukier, masło i śmietankę. Podgrzewamy (nie gotujemy!) do momentu rozpuszczenia cukru. Studzimy.
W temperaturze pokojowej wylewamy na górę ciasta. Sernik najlepiej schłodzić przez całą noc.